Hei

Jeg, Inger Lise Øverby Ruud, født 3.mars 1970 har overtatt hovedansvaret for Irmuns Kennel. Danette Hvalø er fremdeles medinnehaver og bidrar med mye kunnskap og visdom angående rasen kleiner münsterlander. Mye statestikker og historie fra tidligere parringer osv bidrar hun også med. 

Jeg skal prøve å si litt om meg selv. 

Jeg er en dame på 47 år, som er gift og har 2 barn. Bor i Askim og har 2 kleiner münsterländere. Den eldste er snart 13 år og kommer i fra Quorum´s kennel i Sverige og heter Arco. Den andre münsteren er Elverdams Hexa på snart 2 år, og hun kommer i fra Tølløse i Danmark. Dette skal bli vår nye stamtispe hvis alt går etter planen. 

Jeg er utdannet hjelpepleier og har arbeidet som dette siden 1988. Juni 2016 ble jeg ferdig videreutdannet innen geriatri. Dette er en videretudanning som har vart i 2 år. Er glad jeg er ferdig, men har også nå fått litt mer tid på kveldene, slik at jeg har mulighet til å trene hund mer. Jeg er også utdannet ringsektretær i fra NKK. Har vært dette siden 2007. Arbeider mye som dette i helgene, ikke bare for egen klubb, men også for NKK og andre klubber. Synes dette er veldig interessant. Utstilling er ikke bare et nødvendig onde som man må igjennom for å oppnå kravene til godkjent avlshund. Hvis man ser litt lenger enn det, så skjønner man at eksteriøret må være på plass for at hunden skal kunne fungere 10-12 timer på jakt. 

Min mann Johnny og jeg har vært gift i 23år i år. Vi har alltid hatt hund i familiene våre. Johnny er oppvokst med en schæfer. Han gikk på dressurkurs hos politiet og gikk til sølvmerke. Det er stort sett Johnny som har tatt seg av innlæringen av apporten hos våre hunder, da han er mer tålmodig enn meg :-). Utstillingen er det jeg som tar meg av. Jakttreningen prøver vi å gjøre begge to. Problemet med trening, er vel tiden. Johnny skal begynne på 3.året på høyskolen i Oslo/Akershus. Han skal bli yrkesfaglærer innen service og samferdsel. Tøft å studere i voksen alder, men dette klarer han veldig fint. Elisabeth 22 år studerer også på høyskolen, hun skal bli barnehagelærer, og hun har 2 år igjen der. Eirik begynner som lærling innen elektro nå i juli. Han skal da være 2,5 år lærling før han kan ta svenneprøven. Greit å få en elektriker i familien. 

Vi har utstillingskravene i boks, men vi trenger jakpremiering og HD svar før vi kan sende inn søknad til Norsk Münsterländer klubb´s avlsråd om å få henne godkjent som avlstispe. 

Hun har tatt apportbeviset, så det er jo en start. Dette er et langt lerret å bleke, så vi håper at vi er i boks i løpet av 1 års tid. Da er Hexa litt over 2 år, og begynner kanskje å bli voksen.......

Selv er jeg født og oppvokst med hund. Da jeg var liten hadde vi engelsk setter. Min mor og far kjøpte sin første kleiner münsterländer i 1988 av Solveig Alstad, og den andre kom i 1990. De var med i styre og stell i Norsk Münsterländer Klubb og jeg føler at jeg har fått denne klubben inn med morsmelken. Det var aldri noen tvil om hva slags hund min mann og jeg skulle skaffe oss når vi selv skulle ha hund. Vi er begge jegere og synes denne rasen passer vår jaktstil utmerket. De jakter med oss og vi er også så heldige at vi har hunder som rapporterer, derfor forteller de oss at nå må vi følge med, det er noe her borte som dere må se på. De første gangene vi opplevde dette, så skjønte vi ikke helt hva dette var for noe, så vi bare kommanderte hunden ut i søk igjen. Han kom tilbake igjen og gjorde akkurat det samme. Når vi var på vår første samling med klubben, så fikk vi beskjed om at dette var en flott rapportør, og at vi måtte stole på bikkja vår. Da skjønte vi at vi hadde gjort feil mange ganger. Stakkars kar (Arco), han hadde bare gjort jobben sin han, og vi trodde han ikke ville søke mer (haha). 

Hexa har en veldig god nese. Hun bruker vinden fornuftig og hun har et veldig bra søk. Hun er fremdeles litt heit i toppen (14 mnd), men hun viser at hun lærer fort. Hun har en stor fart og et bra søk. 

Som familiehunder er de helt topp. De er rolige, avbalanserte og vi legger nesten ikke merke til de inne. Selvfølgelig vil de gjerne si i fra når det kommer folk på døren, og hvis det er noen på utsiden som ikke skal være der, men dette er uvaner som kan trenes vekk. I Münsterländerens hjemland Tyskland, så brukes de til jakt og vakt hunder, og opprinnelsen deres er som dette. 

25.sept 2016: Nå har vi kommet til høsten og vi har hatt noen flotte turer i skogen og på fjellet. Hexa utvikler seg til å bli en flott ung dame med ståpåvilje som bare det. Hun er lærevillig og det er egentlig bare oss eierne dette står på nå. Hun har desverre hatt en litt amputert sommer, da hun hoppet ned i fra vår veranda (3 meter over bakken) (katter er noe herk), og måtte ta det litt med ro i ca 8 uker. Hun fikk da ikke den oppkjøringen til høstsesongen som vi hadde håpet på. Hun har nå tatt akupunktur og har blitt helt bra igjen. Hun er en livlig dame med egen vilje av stål. 

25.mars 2017: Vi har begynt på et nytt år, og Hexa er snart 2 år gammel. Hun utvikler seg til å bli en flott dame med sterke meninger. Hun har fått apportbevis og hun lærer fort. Til helgen (31.mars og 1. og 2. april 2017) så skal vil på jaktprøve på Dovre. Det blir veldig spennende. Hun har tatt HD røntgen og vi har fått svar tilbake i fra NKK at hun har A hofter. Dette er vi veldig fornøyde med. Det blir mye jobb med NMLK for tiden, da jeg har blitt nestleder i klubben, og det er en del å ta tak i her. Hexa blir da automatisk med på noe av det som skal skje i klubbens regi fremover. Tenker at neste utstilling blir på Fellesutstillingen den 6.mai 2017. Får vi en god kritikk på Dovre og er så heldige å få jaktlyst på et gjennomsnitt på 3, på de 3 prøvene der, så har vi avlsgodkjenningen i boks. Det aller beste hadde jo vært en premiering. Vi krysser fingre og tær :-)

7.mai 2017: Det ble desverre ikke noe Dovre prøve på oss. Hexa fikk løpetid mandagen før, og vi måtte desverre trekke henne. Maks uflaks. Man skulle hatt det slik i Norge som i Danmark, at de kan stille rent tispeparti på slutten av dagen. Dette er noe å tenke på for NKK!!!! I går 6.mai 2017 var vi på Fellesutstillingen på Hvaltjern skistadion i Fetsund. Hexa fikk en Very Good, og det er jo i og for seg ikke dårlig, men jeg er ikke enig i kritikken som dommeren ga, og da er ikke jeg fornøyd. Den 25.mai skal vi på trening på Åstjern. Dette blir spennende. Det er 10 personer som skal ha sin praksiseksamen i regi av Hundskolan Vision med Mattias Westerlund, og her skal det trenes lydighet og apport. Dette har vi godt av!!!!! Sommersamlingen til NMLK nærmer seg med stormskritt også. Det er helgen 9-11 juni 2017 og her har vi meldt på ho mor på skyting og Hexa på apport og utstilling. Dommeren til utstillingen i år blir Irene Krogstad. Så blir det jobbing som ringsekretær de to påfølgende helgene for mitt vedkommende. Første helgen etter Dovre blir det å reise til Tromsø, så helgen etter der til Ål i Hallingdal. I Tromsø er det for NKK, i Ål er det for Norsk Japansk Spisshundklubb. Så slik går no helgene. 

Hexa begynner å innfinne seg med at Arco ikke er blandt oss lenger. Han vandret til de evige jaktmarker den 19 april 2017. Han ble akutt dårlig i påsken, og han var hos dyrlege både i Åkrestrømmen og her i Askim. De klarte ikke å gjøre noe for han. Han ble nesten 13 år, og vi vet at vi har gjort det beste for han. Det som er rart er at Hexa går å leter etter han. Hun har nok blitt veldig avhengig, og nå må hun stå på egne ben og ta egne valg. Litt av en overgang for henne også dette. 

NMLK er ansvarlig for NM Skog fra 24-27 aug 2017. Der skal vi nok prøve å melde på Hexa på skogsfuglprøve tenker jeg. Vårt mål for denne høsten er at vi skal prøve å få en jaktpremiering, slik at avlskravene kan falle på plass. Vi håper dette går, men kan ikke love noe. Hvis alt går etter planen (hehe) så håper vi på parring vår/høst 2018. Løper Hexa som hun har gjort til nå, så får hun løpetid i april og igjen i oktober. Så vi får se hva tiden bringer. 

 

Januar 2021: Det er lenge siden det ble skrevet noe. Hexa har deltatt på mange prøver, men dessverre ikke kommet for noe fugl, ulven derimot har vi kommet over flere ganger.

På grunn av tiden vi er inni nå, så går det dessverre ikke å dra til utlandet for parring. Derfor har vi valgt å bruke en eldre hannhund med navn Caro. 23.januar 2021 kom 7 valper til verden, 4 tisper og 3 hanner. Dessverre lever ikke hannhundene lenger, men de 4 tispene lever i beste velgående og vokser i størrelse hver dag som går. 

Vi lover nå at denne siden vil oppdateres oftere med informasjon om valpene og deres kjære mor, og det vil også bli lagt ut bilder av valpene, slik at dere som er innom denne siden vil se utviklingen til de 4 søte små jentene :-) 

I dag 3. februar veier alle 4 Irmüns jentene nesten 1 kg hver seg. De prøver seg opp på bena allerede. Hver og en av dem utvikler sin egen identitet, og vi begynner å se personligheten deres. Veldig gøy å se. 

Hexa er i god form. Hennes keisersnitt arr ser veldig fint ut. Hun skal fjerne sting fredag 5.februar på AniCura Jeløy Dyresykehus. 

 

Skriver fortløpende videre.........

 

 

Det er ikke lagt inn noen video